CMS #1.0# – WordPress , Μια μίνι “ανάλυση”

Το domain που επέλεξα (aboutconcept.net) θυμίζει θεωρία , οστώσο είπαμε θα μιλάμε και για τη πράξη . Έτσι μέσα σε όλη τη χαοτική θεματολογία για την οποία θα γράφω εισάγω μια “μόνιμη” σειρά αναφορών και κριτικής στα δημοφιλέστερα και μη CMS

το λογισμικό wordpress είναι κάτι περισσότερο από ένα blogging λογισμικό , ειναι κάτι περισσότερο ακόμα και από ένα CMS σύστημα .. Το WordPress είναι λογισμικό ” πλαίσιο ” στο οποίο μπορείς να ” χτίσεις.


Ας δούμε καταρχήν τον wikipedia ορισμό του SoftWare FrameWork


“A software framework is a reusable design for a software system (or subsystem). This is expressed as a set of abstract classes and the way their instances collaborate for a specific type of software (Johnson and Foote 1988; Deutsch 1989). Software frameworks can be object-oriented designs. Although designs don’t have to be implemented in an object-oriented language, they usually are. A software framework may include support programs, code libraries, a scripting language , or other software to help develop and glue together the different components of a software project. Various parts of the framework may be exposed through an application programming interface (API). ”

δύσκολος ορισμός κώδικες , api – α , κτλ κτλ κτλ αχ..

Ας τα δούμε ένα προς ένα .. έχοντας κατα νου , ότι το WordPress προσφέρει απίστευτη ευελιξία σε προγραμματιστές και γραφίστες για να κάνουν μαγικά ” build upon ”

Επίπεδο Αφαιρεσης ( όπως το λέγαμε στο ΑΕΙ που τελειώσαμε 😉 ) με το σύστημα (Database abstraction layer) Το wordpress παρέχει τις προφανείς λειτουργίες σύνδεσης στη βάση Δεδομένω ν που έχει το περιχόμενο μας π.χ άρθρα φωτο κτλ μαζί με άριστες και επαναχρησιμοποιήσιμες “βιβλιοθήκες ” για να γίνονται συνδυασμοί (π.χ θέλω τα 5 άρθρα από τη κατηγορία “Χ” να εμφανίζονται στη πρώτη σελίδα μου κοκ ) .. Αυτό γενικά σημαίνει μεγάλη ταχύτητα στην αναπτυξη και προσαρμογή στις ανάγκες ( του γνωστό σας customization)

Διαχείριση των χρηστών του συστήματος και ρόλοι : Το WordPress έχει ξεκάθαρη και επεκτάσιμη λειτουργικότητα στο πως αντιλαμβάνεται τους χρήστες του συστήματος. Πολλά συστήματα αρκούνται σε ελειπή διαχείριση των σχρηστών του, άλλα πάλι χρησιμοποιύν μέθοδους όπως Access control lists .. anyway το wordpress αυτά τα δίναι ” out of the Box ”

Περιεχόμενο και διαχείριση των αντικειμένων του συστήματος ( όσα εμπλεκονται δηλαδή με αυτό )
Το WordPress παρέχει απίστευτη λειτουργικότητα στη διαχείριση των αντικειμένων του συστήματος ( object management , άρθρα σελίδες , σχόλια κατηγορίας , πρόχειρα και ιδιωτικά άρθρα ) . Αυτά τα αντικέιμενα λοιπόν έχουν κάποια minimal χαρακτηριστικά π.χ τίτλο , συγγραφέα , ημερομηνία , αλλά μπορούν να επεκταθούν πολύ απλά και να γίνουν περισσότερα π.χ τιμή , κόστος , κατάσταση , και ότι δήποτε μπορεί να χρειαστεί και μια εμπορική εφαρμογή.

– γνωρίζει καλά την XML
: ένας πρότυπος τρόπος να περιγράφεις τη πληροφορία ώστε να τη γνωρίζουν διαφορετικά συστήματα π.χ google , άλλα cms , rss readers κτλ κτλ , το παν για να λες ότι έχεις “διαλειτουργικό” από πλευράς περιεχομένου συστήμα που να είναι εξωστρεφές )

– ΑPI .. ότι χρειάζεται ο δύστυχος developer μας όταν του ” σκάνε ” οι παραπάνω απαιτήσεις ! , Το wordpress είναι πραγματικά από τα συστήματα που θα παρομοίζε καποιος τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας με αυτή του σκελετού. Επιτρέπει όπως αναφέρθηκε αφάνταστα επίπεδα προσαρμογών στις ανάγκες μας ( customization ) Ενώ οι αλλαγές στον εσωτερικό τρόπο λειτπουργίας και στην εμφάνιση είναι παιχνίδι

και μαζί με τα παραπάνω το WordPress έχει άριστη τεκμηρίωση και μια τεράστια ομάδα εθελοντών προγραμματιστών που πειραματίζονται , γράφουν τις δικές τους επεκτάσεις ( plugins ) , τα οποία κατα 99 ,9 % είναι και αυτές opensource. ναι είναι και SEO ( σε επόμενο post )Kαι γιατι λοιπόν το wordpress μπορεί να είναι κατάλληλο για όλους μας – Γιατί πολύ απλά είναι φτιαγμένο για όλους μας !

Από την άλλη πόσα site , ή εφαρμογές ξέρετε που δεν χρειάζεται να είναι δυναμικά ? , ή να να μην χρειάζονται διαχείριση χρηστών ? , ή ιδιοκτήτες τους να κοιμούνται ύσηχοι γνωρίζοντας ότι μια τεράστια ομάδα πρπογραμματιστών δουλεύει για να υπάρχει κάθε φορά το καλύερο και ασφαλέστερο προιν το οποίο θα τους το γυρίσει πίσω ? εγώ προσωπικά δεν έχω συναντήσει καμία τετοια περίπτωση..

Ελπίζοντας ότι δεν σας έχω χάσει και συνοψίζοντας .. το wordpress παρέχει τα πάντα , ‘ασχετά αν έχει χαρακτηριστεί blog λογισμικό ή CMS , Aς απαλαχτούμε από τα τεχνολογικά αυτά στερεότυπα και ας ανοίξουμε τους ορίζοντες μας ανακαλύπτοντας τους..

One Comment Add yours

  1. ο ψυχολόγος σου says:

    εγώ νομίζω ότι είσαι μια διαιρεμένη προσωπικότητα και όλο αυτό το δομημένο επιχείρημα-ευλογία του WordPress είναι μία (αποτυχημένη) προσπάθεια αυτο-καταπίεσης.

    Δηλαδή η ερώτηση που απαντάς στο post σου “γιατί γουστάρω το wordpress” (και έτσι σας προτείνω να το γουστάρετε και εσείς) δεν αντικατοπτρίζει τη δουλειά σου. Το να πεις χρησιμοποιήστε το wordpress για να προσελκύσετε χρήστες-πελάτες-καταναλωτές με το να πεις χρησιμοποιήστε το wordpress για να εκφραστούν οι φωνές ακτιβιστών των ανθρωπίνων διακιωμάτων είναι παντελώς άσχετα πράγματα μεταξύ τους. Ο συνδετικός κρίκος “wordpess” σε αυτή την περίπτωση είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.

    Ο καλός οτιδήποτε -και προγραμματιστής- πρέπει να είναι εκλεκτικός. Σημασία έχει τι θέλεις να δημιουργήσεις. Μετά έρχεται το ερώτημα του ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθεί.

    Συμβουλή του ψυχολόγου σου: στα επόμενα post σου να εκφράζεις όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα τις εσωτερικές σου αντιφάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *