Social media και τουρισμός /part I

Διαβάζω  κλασσικά ταξιωτικά έντυπα, διεθνη και ελληνικά ενώ ρίχνω ματίες  σε ολοκληρωμένα ταξιδιωτικά πακέτα..  Είχα  πάντα όμως δυσκολίες να βρω αυθεντικές εμπειρίες , αυτών που ήδη έχουν πάει σε μερη και απολαύσει τουριστικές υπηρεσίες . Κατεφευγα έτσι  στην επικοινωνια με φίλους και γνωστούς και στο Google ..

Ακολουθώντας αυτη τη συνέχεια –να μεταδίδω και εγω με τη σειρά μου τις εμπειρίες μου- και έχοντας προσωπικό ενδιαφερον σε γενικά θέματα τουριστικής ανάπτυξης και τουρισμού , έχω αναφερθει κατα καιρούς σε συναφή θέματα μεσα από το blog μου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο όλο και περισσότεροι να χρησιμοποιούν γενικά τα social media σαν πηγή ενημέρωσης πληροφόρησης, συζητησης και συγγραφής των εμπειριών τους  για τις διακοπές τους.

Υπάρχουν για παράδειγμα ,  αμέτρητες ομάδες ενδιαφερομένων στο facebook (facebook groups) που δημιουργούνται απο ενθουσιασμένοους ή δυσσαρεστημένους με κοινές εμπειρίες ..

Τα περιεχόμενο σε web2 πλαρφόρμες όπως ocial bookmarking, mashups ,social search engines (tecnoratti) , social gaming και εικονική χώροι (second life) μπορεί να είναι πολυμεσικό (φωτογραφίες, video) ή κειμενο.. Οι επιδρ’ασεις αυτού του περιεχομένου θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες

–  προσελκύση και άλλων χρηστών του διαδικτύου στα σημεια αυτά, λόγω της μεγαλης συμμετοχής (buzz)

– δημιουργία ενδιαφέροντος

– ανάπτυξη επιθυμίας να επισκεφτεί επίσης έναν προορισμό ή/και να αγοράσει το προϊόν

–  ενθαρρύνει μια δράση (π.χ. κρατήστε ένα ξενοδοχείο ή οργανώστε έναταξίδι σε έναν προορισμό).

Προφανώς οι επιδράσεις μπορεί να είναι και αρνητικές, οταν δημοσιευονται π.χ  διάφορα παράπονα για χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών ή αρνητικά σχόλια για καποιο brand του χώρου.

Καποιος, δικαιολογημένα  θα ισχυριζόταν : ” και 10 χρόνια πισω στο internet , η με τη χρηση των συμβατικών media  τα τουριστικά brands , για τις ίδιες επιπτώσεις μιλούσαν.. ”

Τα πράγματα εδώ ειναι διαφορετικά , το διαδίκτυο δεν είναι το ίδιο .. ειναι συμμετοχικό και διαδραστικό .

Τωρα ο καταναλωτής – τουρίστας – ταξιδιώτης μπορεί να

 • Δημοσιεύει ευκολα τις απόψεις σε 5 λεπτά (όσα του παιρνει να φτιαξει ένα blog)
 • διαβάζει και να σχολιάζει ευκολα τις απόψεις άλλων
 • Δικτυώνεται και ανταλλάζει με άτομα που έχουν κοινές ταξιδιωτικές συνήθεις
 • Είναι  ταυτόχρονα ενας ακτιβιστής (τις περισσότερες φορές με αιτία )
 • Αποθανατίζει τα αρνητικά με σε video η φωτο –  πλατφόρμες( youtube, flickr)
 • να σχολιάζει μια συμπεριφορά ή κατι που δεν του αρέσει σε πραγματικό χρόνο και σε μια κοινότητα εκατομμυρίων μελών (twitter) ακομα και απο το κινητό του ..
 • να βλέπει με ελάχιστα κλικ αδικαιολόγητες τις περισσότερες φορές τιμολογιακές διαφορές
 • να έχει πρόσβαση σε χιλιάδες (user generated ) , αμερόληπτες ,  λίστες με το στυλ ” οι 10 καλυτεροι προορισμοί, τα 10 καλυτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια .

Αυτό λοιπόν ,  το περιεχόμενο,  που παραγεται και διαμοιράζεται ,με εξαιρετικά γρηγορους ρυθμούς έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη συμπεριφορά των καταναλωτων – χρηστών του διαδιικτύου . (Συν)Διαμορφώνει ένα νέο μοντέλο e-επιχειρείν το οποίο οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να το αναπτύξουν ή να το παντρευτούν…σίγουρα με όρους .

με τι όρους όμως αυτός ο γάμος  ?

 • με ειλικρήνεια και σεβασμό στο καταναλωτη
 • με τεχνογνωσια σε θέματα digital επικοινωνιας και σε νέα εργαλεία
 • με ενσωματωση στη κουλτούρα λειτουργίας των Τουριστικών Επιχειρήσεων και με Εκπαίδευση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *